Elektroensefalografi EEG Nedir ve Nasıl Uygulanır ?
- EEG yani elektroansefalografi beynin elektriksel aktivitesini kaydeden bir tetkiktir. Beyindeki sinir hücreleri uykuda uyanıklıkta sürekli küçük elektrik sinyalleri oluştur. EEG bu sinyalleri kaydeder.
Peki, EEG tetkiki hangi durumlarda istenir?
- En başta epilepsi sara hastalığında, beyin tümörü, beyin iltihaplanmaları baş ağrısı ve bunama nedenlerinin araştırılmasında eeg tetkiki kullanılır.
Sıkça sorulan bir soru Beyin mr yada tomografi ile EEG’nin farkı nedir?
- Mr ve tomografi beynin fotoğrafını çekerken Elektroensefalografi EEG bize beynin nasıl çalıştığı hakkında bilgi verir.
EEG ile ilgili bilinmesi gerekenler
- Her yaşta bebekten gebelere herkese uygulanabilinir radyasyon içermez.
- İdeal çekim süresi 1 saat kadardır. Ne kadar uzun çekim yaparsanız bozuk elektriksel aktiviteyi saptama olasılığınız artmış olur.
- Kişinin çekime gelirken elektriksel aktivitenin rahatça iletilebilmesi için temiz saçla ve tok karnına gelmiş olması önemlidir.
- Hekiminiz tarafından özellikle söylenmedikçe çekim öncesi epilepsi ilaçları dâhil diğer tüm kullandığınız ilaçları içerek gelmelisiniz.
- Çekim sırasında hasta hiçbir şey hissetmez.
- Oda muhakkak sakin ve sessiz olmalıdır.
- Çekim sırsında hastaya bazı komutlar verilir. Göz açma, kapatma, hiperventilasyon dediğimiz hızla derin nefes alıp verme ve fotik yani ışıklı uyarı. Bu yöntemlerle beyinde oluşabilecek anormal dalgaların provoke edilip ortaya çıkması hedeflenir.
- Çekim sırasında hastamız sakinleşip uyuklayabilir, bu konuda hasta bilgilendirilmelidir uyanık kalmak için kendini zorlamamalı hatta uykuda bazı anormal aktiviteler çıkabileceği için hastanın rahat etmesi sağlanmalıdır.