Boyundan çıkarak ele kadar uzanan Median sinir elde el kaslarının hareketlerinde, ayrıca baş, işaret, orta ve yüzük parmağının yarısının hisleri algılamasında görev taşır. Bu sinir önkoldan ele geçmek için bilekten geçerken karpal tünel adı verilen bir geçitten geçer. Bu geçit bilek kemikleri ve bağlardan oluşmuş tıpkı bir tünel gibidir. Bu tünelden sini geçerken sürekli kullanım (bilgisayar kullanımı, örgü, hamur açma, bez sıkma… ), hamilelik, şeker hastalığı, romatizmal hastalık vb. sebeplerle tünel daraldığı için sıkışır. Sıkışıklık sonucunda ilk olarak elde karıncalanma, uyuşukluk şikâyeti ortaya çıkar ve bu biraz önce bahsettiğim gibi özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda belirgin olur. Hastalık ilk başladığında kişi sabahları elleri uyuşuk kalkar, gün içerisinde bu uyuşukluk dağılır ve araba sürme, duş alma gibi ellerin yukarıda tutulduğu pozisyonlarda tekrar ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile birlite uyuşukluk şikâyeti gece uykudan hastayı uyandırır hasta uyanıp elini sallar. Bu el sallama ihtiyacına ‘sallama fenomeni’ denir ve karpal tünel sendromu için tipiktir. Bazen uyuşukluğun yanı sıra ellerde şişlik ve ağrı da olabilmektedir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde bu hissizlik şikâyetine ek olarak kas gücünde zayıflama eklenir, kişiler iğne tutamama kavanoz açamama gibi şikayetlerle doktora başvurur.
Kliniğimizde bulunan EMG cihazı sayesinde hastalarımız bu şikâyetlerle başvurularını yaptıklarından sonra nörolojik muayenelerini yapıp hemen EMG tetkiklerini gerçekleştirebiliyoruz. Bu tetkik sonucunda hastada karpal tünel sendromu olup olmadığını, şayet varsa hastalığın şiddeti ölçülebilmekte. Yine bu tip şikâyetler boyun fıtığı sebebi ile oluşabilmekte. EMG ile sinir hasarının nedenin hangisinden dolayı oluştuğu da anlaşılmış oluyor. Bu ölçüm sonucuna göre hastanın tedavisini şekillendiriyorum. Hafif ve orta şiddetteki karpal tünel sendromlarında kişiye bileklik, ilaç tedavisi, fizik tedavi önerirken ileri şiddette olan hastalarımızı cerrahi için yönlendiriyorum.
Karpal tünel sendromu tanısının vaktinde konulması hastalığın ilerleyip ameliyata gitmemesi ve tedaviye iyi yanıt alınması için çok önemlidir. İlerlemiş sinir basılarında cerrahi dahi yapılsa sinirde kalıcı hasar oluştuğu için kas gücü eski haline dönemez, hissizlik ve uyuşukluk şikâyeti sürekli bir hal alır.
O yüzden benzer şikâyetleriniz varsa siz siz olun geç kalmayın, nörolojik muayenenizi yaptırarak sağlığınıza tekrar kavuşun.